Welke ondernemingsvorm?

Welke ondernemingsvorm?

12/05/2019

U heeft vast wel eens een moment gehad waarop u een andere ondernemingsvorm heeft overwogen. Om risico’s anders in te richten of om minder belasting te hoeven betalen. Maar wanneer is het interessant om te wisselen? Wellicht zag u op tegen de verwachte rompslomp; tijd is immers geld. Maar wat als u hiermee een groot belastingvoordeel kunt behalen? FiscaalFit.nl geeft u graag advies!

Besloten vennootschap (B.V.)
De besloten vennootschap kunt u feitelijk zien als een aparte persoon die zelfstandig belast wordt voor haar winst. De winst is belast tegen 20% en 25% voor zover de winst meer bedraagt dan € 200.000,-. Hoewel dit een interessant tarief lijkt ten opzichte van een eenmanszaak, komt er bij een B.V. meer kijken. Wanneer u uw onderneming in een B.V. drijft, bent u in principe in dienst bij uw eigen vennootschap. U ontvangt een salaris, dat belast is bij uzelf tegen de tarieven die ook gelden voor uw overige werknemers. De hoogte van salaris is aan regels gebonden. Voordeel is wel dat de winst na salaris en belasting in de B.V. kan blijven zitten. Dit kunt u gebruiken in uw onderneming of als belegging. Het ‘overschot’ is pas weer belast wanneer u dit gaat uitkeren naar uzelf als zogenaamd dividend.

Eenmanszaak
Anders dan de B.V. is de eenmanszaak te ‘vereenzelvigen’ met de persoon achter de onderneming. In dit geval bent u niet in dienst van uw onderneming; de resultaten zijn dus rechtstreeks bij de persoon belast. De tarieven zijn ook hoger en afhankelijk van de winst (variërend van 36,55 tot 52% (2016)).
U heeft echter wel recht op bepaalde faciliteiten die het hoge tarief wat verzachten. Van de winst wordt bijvoorbeeld een vast bedrag en percentage afgetrokken voordat dit belast wordt. Daarnaast is het mogelijk jaarlijks een bedrag te reserveren, de zogenaamde oudedagsreserve.

Combinatie!
Een combinatie van bovenstaande vormen is ook mogelijk. Er wordt dan een samenwerkingsverband aangegaan tussen de ondernemer en een B.V.. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van ‘het beste van de twee werelden’. Zoals bij de B.V. beschreven, is daar een verlaagd tarief van toepassing en wordt pas weer belasting geheven wanneer de B.V. een overschot gaat uitkeren. Bij de eenmanszaak zijn juist bepaalde faciliteiten van toepassing die de grondslag voor de heffing van de belasting verlagen. Een groot voordeel van deze combinatie is dus dat op korte termijn jaarlijks veel belasting bespaard kan worden!

Voorbeeld
Stel een ondernemer maakt een winst van € 150.000,- met zijn onderneming. Bij een B.V.-situatie is er sprake van een salaris van € 90.000,-. Onderstaand een eenvoudige weergave van onze berekeningen voor de te betalen belastingen per rechtsvorm:

Besloten vennootschap:
€ 52.365,-

Eenmanszaak:
€ 58.253,-

Combinatie:
€ 42.558,-

*Bij deze berekening is geen rekening gehouden met toevoegingen aan een oudedagsreserve of de belastingclaim die rust op een overschot bij de B.V. of de combinatie.

Iedere onderneming is anders. Door het juist inrichten van uw ondernemingsvorm(en) bespaart u gegarandeerd belasting! FiscaalFit.nl adviseert u graag vrijblijvend over de voor u geschikte ondernemingsvorm. Maak direct een afspraak voor een gratis second opinion. Meer lezen? Bekijk de bespaartips op onze website.